Rechten van het kind
De reden waarom er gekozen is om ook de rechten van het kind te benoemen en bij dit thema te betrekken, is dat we in Nederland in 1995 het Verdrag Inzake Rechten van het Kind hebben ondertekend. In dit verdrag staan alle rechten die kinderen hebben omschreven en uitgelegd en we zijn - zeker als pedagogen - genoodzaakt om ervoor zorg te dragen deze rechten ook worden gehanteerd en worden nageleefd. We dienen kinderen te beschermen!
De rechten van het kind worden ingedeeld in 3 hoofdcategorieën; namelijk Provision – dit is het recht op voorzieningen zoals onderwijs, voeding, hulpverlening, huisvesting en gezondheidszorg.
Protection – dit is het recht op bescherming tegen exploitatie, mishandeling, verwaarlozing.
Participation – dit is het recht op inspraak en een eigen mening mogen hebben. Mogen participeren in de samenleving en mogen meedenken.
Wanneer deze rechten heel concreet worden vertaald naar het thema 'kinderarmoede', valt te concluderen dat ten eerste het recht 'provision' wordt geschaad. Het recht Provision stelt namelijk dat kinderen recht hebben op voeding. Wanneer een gezin in armoede leeft en niet altijd beschikt over voldoende middelen om iedere dag voldoende voeding te nuttigen, kan dit ertoe leiden dat een kind niet iedere dag over voeding beschikt.
Ook het recht 'protection' wordt hierdoor geschaad. Kinderen zijn namelijk - naast hun ouders - de dupe van de armoede die in een gezin speelt. Wanneer zij niet voldoende voeding krijgen en daardoor honger moeten lijden of met kapotte of te koude kleding rondlopen, wordt er gesproken van een vorm van verwaarlozing. De context van het woord 'verwaarlozing' moet hier niet opgevat worden alsof ouders hun kind bewust verwaarlozen. Er moet juist aandacht zijn voor het feit dat ouders niet over voldoende middelen beschikken om hun kind van voldoende voeding en kleding te voorzien en het is van belang dat je als jeugdzorgwerker hier bij stil staat en beseft wat dit met een ouder kan doen. Wat voor effect het heeft op een ouder als hij niet in staat is om zijn kind optimaal op te voeden.
Als laatste wordt ook het recht 'participation' geschaad door het aanwezig zijn van armoede in een gezin. Het is voor iedere professional die werkt met kinderen wel bekent dat sociale contacten van belang zijn voor de psychosociale ontwikkeling van een kind. Wanneer er sprake is van armoede in een gezin, wordt een kind bijvoorbeeld beperkt in het feit dat ze misschien niet kunnen deelnemen aan een sportvereniging of niet mee kan met uitjes omdat hier geen geld voor is.
Als jeugdzorgwerkers die hiermee te maken krijgen, moeten we daar iets mee! Deze website zal geen concrete oplossing geven over hoe dit probleem aangepakt dient te worden. Wel wordt er gekeken naar de basis en de kern; hoe kunnen wij als jeugdzorgwerkers aansluiten bij een gezin dat leeft in armoede? Wat kunnen wij voor hun betekenen en hoe kunnen we goede hulp verlenen? Tenslotte staat het belang van het kind voorop en dient toch ieder kind de kans te krijgen om zich zo optimaal mogelijk en naar vermogen te ontwikkelen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb